Vragen?
Veelgestelde vragen
Het Behandelpaspoort is te koop via deze site onder het tabblad 'bestellen'.
In Velp (Gelderland) is het tevens te koop bij apotheek Boots in het gezondheidscentrum op de Rozendaalselaan 34, in ontmoetingscentrum Ons Raadhuis en bij boekhandel Jansen&De Feijter (beiden in de Emmastraat).
Natuurlijk kunt u altijd uw eigen apotheek of boekhandel vragen of zij het voor u willen bestellen.
Nee, dat hoeft niet per se. Het belangrijkste is dat u nadenkt over uw behandelwensen zodat u weet wat u wilt als u iets overkomt. Het ingevulde Behandelpaspoort kunt u daarom ook thuis op een vaste plek kunnen bewaren. Bij het Behandelpaspoort zit een kaartje waarop u kunt schrijven waar u het paspoort bewaart. U kunt dit kaartje in uw portemonnee bewaren. Vertelt u daarnaast vooral ook uw naasten wat uw behandelwensen zijn en/of waar u dit paspoort bewaart.
Een zorgverlener die op hoogte is van uw behandelwensen, dient zich daar aan te houden. Uw behandelwensen kunt u vastleggen door deze op te schrijven en te ondertekenen met uw naam en datum. U mag uw wensen op elke soort document en op elke manier opschrijven. Het Behandelpaspoort geeft u een mooi houvast.
Het is belangrijk om u te realiseren dat u altijd behandeling mag tegenhouden. U kunt bijvoorbeeld opschrijven dat u geen antibiotica wilt of geen reanimatie. U kunt echter niet elke behandeling eisen. U kunt bijvoorbeeld niet opschrijven dat u bepaalde medicijnen wilt ontvangen als u ziek wordt. Voor de start van een behandeling is altijd een gesprek met een arts nodig.
U mag altijd van gedachten veranderen. Als u tekst wilt wijzigen in het Behandelpaspoort, is het van belang dat u van een nieuwe datum en handtekening voorziet.
Het Behandelpaspoort is niet bedoeld om in een acute situatie zoals een hartstilstand erbij te nemen om te lezen wat uw wensen zijn. Het doel van het Behandelpaspoort is over uw wensen heeft nagedacht en heeft gepraat met uw omgeving en huisarts zodat uzelf en uw naasten weten wat u wilt. Ambulancemedewerkers en hulpverleners op de spoedeisende hulp vragen altijd naar uw behandelwensen. Het is veel beter om hier op een rustig moment over na te denken, dan om 3.00 ’s nachts in een acute situatie.
Als u niet-gereanimeerd wilt worden, kunt u overwegen een penning te dragen. Deze penning moet direct goed zichtbaar zijn voor hulpverleners in een acute situatie. U kunt een dergelijke penning aanschaffen bij bijvoorbeeld de Patientenfederatie.
In Nederland wordt (nog) niet alle medische informatie gedeeld door de verschillende zorgverleners. Wanneer u wilt dat uw diverse zorgverleners op de hoogte zijn van uw wensen, dan kunt u hierover praten met hen. U kunt hen bijvoorbeeld ook een kopie geven van de ingevulde pagina’s 8-14. Denkt u vooral ook aan een nieuwe kopie als u uw Behandelpaspoort wijzigt.
Nee, zeker niet. Het Behandelpaspoort is voor iedereen bestemd. Ook wanneer je jonger bent en niet ziek of gehandicapt, kan het goed zijn om op enig moment stil te staan bij wat je belangrijk vindt als het over gezondheid en ziekte gaat en bijvoorbeeld wie jou kan vertegenwoordigen als je dat zelf op dat moment niet goed kunt.
Nee, het levenstestament is een verklaring die u bij de notaris opstelt waarin u alle zaken kunt regelen die iemand moet overnemen wanneer u dat zelf niet meer kunt. Financiële zaken, medische zaken maar ook zaken ten aanzien van bijvoorbeeld opvoeding. De inhoud van het Behandelpaspoort kan dus onder het levenstestament opgenomen worden, maar het levenstestament kan over veel meer zaken gaan.
Bij de NVVE kunt u terecht om meer informatie te verkrijgen over mogelijkheden t.a.v. euthanasie maar ook over wilsverklaringen. Deze wilsverklaring heeft met name betrekking op wensen zoals ‚wel of niet reanimeren’, ‚wel of niet beademen’. In het Behandelpaspoort kunt u deze informatie ook kwijt, maar deze is uitgebreider. In het Behandelpaspoort is ook ruimte gemaakt om op te schrijven wat u belangrijk vindt in uw dagelijkse leven en wat uw wensen zijn als het gaat over opname in het ziekenhuis of het gebruik van medicatie. Het Behandelpaspoort ziet er ook heel anders uit, namelijk net als een gewoon paspoort. U kunt dit boekje bij u dragen in een speciaal daarvoor gemaakt opbergmapje.
Nee, dat is niet nodig. Wanneer u het Behandelpaspoort invult, ondertekent en voorziet van datum en uw handtekening is dat voldoende en rechtsgeldig.